مراقبت بعد از ایمپلنت دندان

مراقبت بعد از ایمپلنت دندان و نکاتی که به منظور حفظ بهداشت و موفقیت این درمان لازم است بدانید را در این بخش با هم بررسی میکنیم . ایمپلنت دندانی به عنوان یکی از درمان های موفق در حوزه دندانپزشکی است که علاوه بر حفظ زیبایی و طبیعی بودن آن نسبت به سایر روش های درمانی برای دندان های از دست رفته ، به حفظ تراکم استخوان و عدم تحلیل رفتن لثه نیز کمک میکند . این درمان بعلاوه میتواند برای مدت طولانی تر نسبت به سایر درمان های مربوط به دندان باقی بماند . با رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی میتوان این مدت زمان را بالا تر نیز برد .

ایمپلنت دندان چیست ؟

ایمپلنت دندان نوعی پایه تیتانیومی سازگار با سلول های بدن است. از ایمپلنت های دندانی به عنوان جایگزینی مناسب و دائمی به جای یک یا چند دندان از دست رفته استفاده می شود. پس از قراردادن ایمپلنت توسط دندانپزشک در داخل استخوان فک، با استخوان سازی سلول های استخوان ساز در سطح ایمپلنت، استخوان فک به ایمپلنت جوش می خورد. فرآیند جوش خوردن معمولا 3 تا 4 ماه طول کشیده، سپس قسمت تاج و روکش دندان ساخته شده و بر روی پایه قرار می گیرد.

از دست دادن یک یا چند دندان تاثیر به سزایی در چهره و مهم تر از آن در روحیه و اعتماد به نفس افراد دارد. با استفاده از ایمپلنت های دندانی میتوان علاوه بر بازیابی توانایی جویدن طبیعی، چهره طبیعی و زیبایی لبخند را نیز به فرد بازمی گرداند. کاشت ایمپلنت در خانم ها از سن 15 سالگی و در آقایان از سن 18 سالگی امکان پذیر است.

چرا این درمان برای شما توصیه شده است

قبل از بررسی مراحل و روش های مراقبت بعد از ایمپلنت دندان لازم است بدانید که چرا این درمان توسط دندانپزشک برای شما توصیه شده است و این درمان چه ویژگی های مثبتی دارد

  •  راحتی، مقاومت بالا، کاربردی بودن
  • بازگرداندن توانایی جویدن طبیعی
  •  زیبایی و طبیعی بودن نسبت به بریجهای ثابت یا پرتز متحرک
  • در صورت رعایت کامل بهداشت، این دندان ها دائمی (Lifetime) خواهند بود.
  • با درمان ایمپلنت، دندانهای دیگر قربانی جایگزینی دندان از دست رفته نمیشوند.
  • پایه ایمپلنت مانند ریشه دندان داخل استخوان قرار گرفته و استخوان فک به دلیل ساپورت توسط ایمپلنت تحلیل نمیرود. بنابراین فرم صورت، کمتر دستخوش تغییرات ناشی از از دست دادن دندان میشود.
  • به طور معمول طول عمر ایمپلنت دندان از سایر درمانهای جایگزین طولانی تر است و در صورت از دست رفتن ایمپلنت، امکان جایگزینی مجدد وجود دارد.
مراقبت-از-دندان-مصنوعی-همه-بایدها-و-نبایدهایی-که-باید-بدانید حتما بخوانید : مراقبت از دندان مصنوعی – بایدها و نبایدها

مراحل مراقبت بعد از ایمپلنت دندان

لازم است بدانید به منظور موفقیت درمان و عدم به اصطلاح پس زدن ایمپلنت لازم است دستورالعمل هایی را به منظور مراقبت بعد از ایمپلنت دندان انجام دهید ، این نکات و توصیه ها به شما کمک خواهد کرد که روند درمان و بهبودی را با موفقیت پشت سر گذاشته و بتوانید برای مدت طولانی تری از این ایمپلنت ها استفاده کنید ، این مراقبت ها عبارتند از :

مراقبت بعد از ایمپلنت دندان در روزهای ابتدایی

این نکات در مراقبت بعد از ایمپلنت دندان و در همان مراحل ابتدایی به شما کمک خواهد کرد فشار وارد شده بر دهان و یا حتی احساس اضطراب و نگرانی را به راحتی پشت سر بگذارید

  • در ساعت های اولیه پس از عمل جراحی، در سکوت کامل دراز بکشید و استراحت کنید، توجه داشته باشید که سر خود را کمی بالاتر قرار دهید.
  • برای جلوگیری از سرگیجه همیشه به آرامی از یک وضعیت به وضعیت دیگر حرکت کنید، برای مثال اگر در حالت خوابیده هستید و می خواهید بلند شوید ابتدا به آرامی چند لحظه در جای خود بنشینید و سپس به آرامی بایستید.
  • بیمار باید بعد از عمل جراحی ایمپلنت استراحت کرده و فعالیت بدنی خود را محدود کند، درست مانند هنگامیکه به سرماخوردگی یا آنفولانزا مبتلا شده است. از انجام تمرینات ورزشی شدید تا ۴۸ ساعت پس از جراحی ایمپلنت دندانی بپرهیزد.
  • برای بهبود سریع محل جراحی بهترین کار استراحت است.

یخ یکی از الزامات مراقبت بعد از ایمپلنت دندان است :

در اسرع وقت، یک کیسه یخ(دور کیسه پارچه بپیچید) را بر روی صورت خود در محل عمل قرار دهید بطور متناوب ۱۰ دقیقه یخ را بر روی صورت خود نگهدارید و ۱۰ دقیقه آنرا بردارید.استفاده از بسته یخ برای ۲۴-۴۸ ساعت اول پس از عمل جراحی به راحتی شما و به حداقل رساندن تورم کمک خواهد کرد. ۳ روز بعد از جراحی، گرمای مرطوب می تواند به کمتر شدن ناراحتی شما کمک کند.

دارو هایی که دندانپزشک تجویز میکند :

پس از قرار دادن ایمپلنت، بیمار دچار احساس درد و ناراحتی خواهد شد. میزان درد معمولا خفیف است البته باید تاکید کرد این شدت و ضعف درد در افراد میتواند متفاوت باشد اما در حالت عادی و معمولا این دردها خفیف هستند . در حالت ایده آل، داروهای ضد درد- مانند Tylenol, Nuprin, Advil یا داروهای ضد درد غیرآسپرینی- باید قبل از برطرف شدن بی حسی استفاده شوند.

اگر شخص دیگری قرار است شما را به خانه برگرداند، می توانید داروهای ضد درد خود را در مطب بلافاصله پس از جراحی مصرف کنید و پس از آن هر ۳ تا ۴ ساعت یکبار مصرف دارو را تا هنگام خواب ادامه دهید.

اگر داروی ضد درد قبل از زمانی که انتظار می رود، بی تاثیر شود، شما می توانید به جای آن، از ایبوپروفن هر دو ساعت یکبار استفاده کنید. برای افراد بالغ، مصرف ایبوپروفن نباید از ۸۰۰ میلی گرم سه بار در روز تجاوز کند. داروهای مسکن به طور منظم به مدت ۲ روز باید مصرف شوند. شدت درد در مدت چند روز کاهش می یابد. چنانچه درد پس از چند روز بیشتر شود، بیمار باید با جراح خود تماس بگیرد.

بایدها-و-نبایدهایی-از-مراقبت-بعد-از-ایمپلنت-دندان

مراقبت بعد از ایمپلنت دندان بعد از 24 ساعت اولیه

پس از ۲۴ ساعت از کاشت دندان، فرد بیمار کاملا باید به تغذیه ی خود توجه نمایید زیرا به دلیل حساس بودن عصب دندانها نوشیدن مایعات داغ نظیر چای مناسب نیست. به همین منظور بهتر است نکات تغذیه ای زیر را با دقت بیشتری رعایت نمایید

  • در این مدت از غذاهای نرم که ملزم به جویدن و وارد کردن فشار بر سطح دندان ها ندارند، استفاده نکنند.
  • برای خنک کردن محل جراحی ایمپلنت دندان، می توان از یخ استفاده نمود .
  • از سیگار و مشروبات الکی استفاده نکنید، زیرا حرارت ناشی از سیگار برای ناحیه ی ترمیم شده ضرر دارد.
  • از انجام فعالیت های سنگین مثل شنا پرهیز کنید و به صورت روزانه دهان باید با استفاده از دهان شویه شستشو بدهید تا بوی بد دهان از بین برود.

برای شستشوی دهان علاوه بر استفاده از دهانشویه می توان از یک لیوان آب ولرم و یک قاشق چایخوری نمک استفاده کرد.

  • در موقع مسواک زدن بیمار نباید مسواک را بر روی قسمتی که جراحی ایمپلنت دندان صورت گرفته است، بکشد زیرا این ناحیه حساس بوده و امکان دارد که لثه ها دچار خونریزی شوند. بنابراین باید کاملا با دقت و با احتیاط مسواک زده شود.
  • در حین مسواک زدن باید مواظب بخیه ها بود ، در برخی موارد پزشکان از بخیه های قابل جذب استفاده می کنند ولی اگر بخیه های استفاده شده در ایمپلنت دندان بیمار از نوع معمولی باشند، تقریبا یک هفته بعد باید برای خارج نمودن بخیه ها مراجعه کند .
  • پاکسازی پروتز موقت بعد از هر وعده ی غذایی لازم می باشد.
  • لازم است که بیمار در صورت مشاهده ی هر گونه تغییر در پروتز و شل شدن پیچ لثه سریعا به مطب دکتر خود مراجعه کند .

اولین هفته مراقبت بعد از ایمپلنت دندان چگونه است

اولین کار برای مراقبت بعد ایمپلنت دندان و ارتودنسی ، استفاده و بهره گیری از روش هایی برای جلوگیری و کنترل عفونت و کم شدن درد ناشی از جراحی میباشد. مراقبت های لازم در هفته اول پس از جراحی شامل مراقبت های معمولی زخم جراحی در دهان استفاده از دهان شویه مخصوص و دهان شویه ضد عفونی کننده (مانند دهان شویه کلرهگزیدین )، دوری از کار جویدن غذا با ایمپلنت و مصرف کردن مواد غذایی نرم ، استفاده از دارو های تسکین درد و آنتی بیوتیک ، خود داری از مصرف سیگار و دخانیات ، و مرتب مسواک زدن دیگر دندان ها غیر از محل ایمپلنت میشود .

مراقبت های بلند مدت و دائم به منظور مراقبت بعد از ایمپلنت دندان

برخی از نکات بهداشتی و مراقبت بعد از ایمپلنت دندان مربوط به چند روز اولیه بعد از عمل ایمپلنت نمی شود. برای افزایش طول عمر ایمپلنت و استفاده بهینه از ایمپلنت لازم است همواره برخی نکات را رعایت بفرمایید. از جمله استفاده مرتب از مسواک و نخ دندان. البته تا یک روز بعد از انجام ایمپلنت نباید از مسواک استفاده کنید. ناگفته نماند که استفاده از محلول آب و نمک و یا دهانشویه به حفظ سلامت لثه ها و ایمپلنت دندان کمک شایانی می نماید.

از دندانپزشک خود بخواهید که وقت ویزیت و کنترل بعدی شما را مشخص نمایند. برای ویزیت های بعد از ایمپلنت دندان به موقع به دندانپزشک خود مراجعه کنید. همواره نسبت به سلامت ایمپلنت دندان خود حساس باشید و چنانچه عفونت یا التهاب غیر عادی در ناحیه احساس کردید فورا به دندانپزشک معالج خود مراجعه کنید.

مراقبت-از-دندان-کودکان-چه-نکات-مهمی-دارد-که-شما-از-آن-بی-اطلاع-هستید حتما بخوانید : مراقبت از دندان کودکان – باید ها و نبایدها

به منظور کاهش درد چه کارهایی باید انجام دارد ؟

یکی از موراد مهم در مراقبت بعد از ایمپلنت دندان کاهش درد و کنترل آن است . بر حسب گستردگی جراحی، احساس کمی ناراحتی بعد از جراحی معمولی است. در صورتی که پزشک برایتان مسکن تجویز نکرده، یعنی این که میزان درد و ناراحتی شما بعد از جراحی کم خواهد بود. اما در صورتی که احساس ناراحتی می‌کنید و می‌خواهید از مسکن استفاده کنید، ایبوپروفن یا تیلنول (نوعی استامینوفن) کفایت می‌کند.

۲ تا ۴ ساعت بعد از جراحی، بی‌حسی موضعی تقریباً ناپدید می‌شود و ممکن است اندکی احساس ناراحتی کنید. پس بهتر است قبل از این که بی‌حسی کاملاً ازبین برود، مقداری خوراکی نرم و خنک بخورید و دوز اول داروی تجویزی ضد درد یا ایبوپروفن/تیلنول را مصرف کنید.

هنگام مصرف داروها حتماً روی جعبه یا بطری را بخوانید تا بدانید دقیقاً باید چقدر دارو مصرف کنید و در صورتی که بعد از ۵ تا ۷ روز، به جای این که درد و ناراحتی شما فروکش کند، احساس کردید درد دارد پیشرفت می‌کند حتماً به مطب مراجعه کنید یا تماس بگیرید و این موضوع را با دندانپزشک خود مطرح کنید.

در مورد بعضی از افراد، مصرف داروهای مسکن می‌تواند منجر به تهوع و حتی استفراغ شود و غیرمعمولی نیست. اگر برای شما هم این اتفاق افتاد، بهتر است قبل از مصرف دارو حتماً کمی خوراکی بخورید یا دوز مصرفی دارو را کاهش دهید. بعضی داروهای ضد درد بدون نسخه ممکن است نسبت به داروهای مسکن، کمتر حالتان را بد کند.

اما در صورتی که در هر حالت حالتان به هم می‌خورد و احساس بهبودی ندارید، مصرف دارو را متوقف کنید و با مطب تماس بگیرید تا برایتان داروی دیگری تجویز شود. در مدت استفاده از داروهای تجویزی ضد درد، از مصرف نوشیدنی‌های الکلی، رانندگی و کار با ماشین‌آلات خودداری کنید.

مراجعه دوره ای به منظور مراقبت بعد از ایمپلنت دندان را جدی بگیرید

مراجعه‌ مداوم ۶ ماهه به دندانپزشک برای اندازه‌ گیری عمیق شیار لثه ‌ای و همچنین بررسی احتمال وجود التهاب، گیر غذایی و تحلیل استخوان در اطراف ایمپلنت، بسیار ضروری است. اگر جراحی و قرار دادن پروتز به ‌وسیله یک نفر انجام شده باشد، باید به وی مراجعه کرد اما اگر جراح پس از قرار دادن ایمپلنت در فک برای انجام مرحله بارگذاری شما را به دندان‌پزشک دیگری ارجاع داده است.

مراجعه‌ های سالیانه شما برای چکاپ ایمپلنت باید به دندانپزشکی باشد که مرحله پروتز شما را انجام داده است. بالطبع اگر متخصص ترمیمی در جریان معاینه ‌های سالیانه تشخیص دهد که نیاز است شما به‌ وسیله جراح نیز مورد معاینه قرار گیرید در آن صورت خود متخصص شما را نزد جراح اولیه هدایت خواهد کرد.

توجه داشته باشید این مراجعات دوره ای و منظم به عنوان یکی از اصلی ترین نکات و روش های مراقبت بعد از ایمپلنت دندان است که همواره مورد تاکید دندانپزشکان بوده است و به آن توصیه کرده اند ، چرا که در همین مراجعات میتوان به بسیاری از مشکلات احتمالی پی برد و آن را درمان کرد.

به خاطر داشته باشید

نحوه صحیح تمیز کردن ایمپلنت ها و یا به طور کلی مراقبت بعد از ایمپلنت دندان بسیار مهم است. در غیر این صورت به عوارض جانبی کوتاه مدت و بلند مدت بسیاری دچار خواهد شد. اگر ایمپلنت ها به شکل صحیح پاکسازی نشوند، شروع به التهاب و خونریزی خواهند کرد. این بیماری که «مخاط لثه ای» یا پری ایمپلنتیتیس نامیده می شود در اثر عدم مراقبت بعد از ایمپلنت ایجاد می شود .

این عارضه در صورتی که در مراحل اولیه باشد قابل درمان است. در غیر صورت اگر خونریزی گسترش پیدا کند، می تواند منجر به عفونت یا حتی از دست دادن ایمپلنت دندان شود. در این شرایط امکان درمان وجود ندارد و درنتیجه پایه ایمپلنت از داخل فک خارج می شود و در مواردی پس از پیوند استخوان ایمپلنت مجددا جایگزین خواهد شد.